Kolumbialainen perinneruoka
Tamal (Chickpea) on tyypillinen joulunajan ateria Kolumbiassa. Venezuelan versio hallacas on tämän ruoan makeampi versio

Suomalainen ja kolumbialainen uusi vuosi eroavat toisistaan hyvin monella tapaa. Kolumbiassa juhlapyhät vietetään tiiviisti suvun kanssa. Eteläamerikkalaisille joulu ja uusivuosi sisältävät syviä perinteitä ja uskomuksia. Uusivuosi on merkittävä juhla, sillä silloin tehtyjen rituaalien uskotaan tuovat onnea tulevalle vuodelle. Rituaalit eivät ole vain vanhan kansan juttu, vaan tiivis perheyhteisö pitää huolta siitä, että ne siirtyvät sukupolvelta toiselle.

Eteläamerikkalainen uusivuosi on täynnä tunteita

Toivo paremmasta tulevaisuudesta leimaa vahvasti uudenvuoden juhlintaa. Vuoden viimeisenä päivänä ihmiset pukeutuvat keltaisiin alusvaatteisiin varmistaakseen onnea tulevalle vuodelle. Vietin uudenvuoden juhlaa Kolumbiassa vuoden vaihteessa 2009-2010.

Asuinkorttelin sisäpiha oli valaistu kauniisti jouluvaloin. Valtavat äänentoistolaitteet oli hankittu paikalle ja eteläamerikkalaiseen tapaan, muovituolit roudattu pihalle. 200 henkisestä suvusta melkein 100 ihmistä oli saapunut paikalle kaakkois Kolumbiaan kuumaan Yopal kaupunkiin. Sukua oli saapunut aina Brasiliasta ja Saksasta saakka. Lämpötila oli +30C luokkaa ja sadan tanssivan latinon ympäröimänä se vähintään tuplaantui.

Keskiyö on Etelä-Amerikassa maagista aikaa. Mennyttä vuotta muistellaan kyynel silmässä. Halauksia ja suukkoja satelee joka puolelta. Juhlijat soittavat Yo no olvido el año nuevo- biisiä uudestaan ja uudestaan. Radioasemat looppaavat samaa biisiä ja suorittavat uuden vuoden lähtölaskennan.

Keskiyön jälkeen latinot (ja espanjalaiset) syövät kaksitoista viinirypälettä, yhden kullekin tulevan vuoden kuukaudelle. Jokaisen rypäleen kohdalla syöjä esittää toiveen ja pitää sen salassa muilta. Samaan aikaan ohitseni viuhahti perheitä juosten tyhjät matkalaukut käsissään. Uskomuksen mukaan tuleva vuosi tuo tullessaan matkoja jos perhe juoksee tyhjät matkalaukut kädessään talon ympäri puolen yön aikaan.

Etelä-Amerikkaa yhdistää vahva yhteisöllisyys ja perinteiden vaaliminen. Perinteistä luopuminen tarkoittaa jopa yhteisön hylkäämistä jollain tapaa. Tänään juhlimme uutta vuotta suomessa asuvien latinoiden kanssa. Katsotaan millainen setti siitä saadaan aikaan.

Parhainta uutta vuotta!

Advertisements